Türkiye'de ekmek fiyatlarına ilişkin tartışmalar devam ederken, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, ekmek maliyetlerindeki artışın vatandaşları endişelendirdiğini belirtiyor.

Balcı, desteğin kaldırılmasıyla birlikte 50 kilogramlık bir çuval ekmeklik unun fiyatının 350 liradan 500-550 lira bandına yükseldiğini ifade etti. Bunun sonucunda, ekmek üreticilerinin maliyetlerinin artması ve temmuzda zamlanacak olan asgari ücretle birlikte ekmek fiyatlarının daha da yükseleceği öngörülüyor.

Mine Ataman, desteğin devam etmemesi durumunda 5 liraya satılan 200 gram ekmeğin 8 liraya kadar çıkabileceğini dile getirdi. Ekmeğe gelecek olası zam oranları ise fırıncılar ve un sanayicileri arasında farklılık gösteriyor. Fırıncılar yüzde 50 ile 60 arasında bir zam talep ederken, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, ekmekteki un maliyetinin desteğin kesilmesiyle büyük bir zam baskısı oluşturmayacağını savunuyor. Tezcan, 5 liralık ekmeğin içindeki unun maliyetinin 2 lirayı geçmediğini ve ekmeğe etki eden unsurların işçilik, nakliye, kira ve enerji gibi faktörler olduğunu ifade etti.