Türkiye'de yıllardır tartışmalara neden olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilerleyen günlerde Meclis'e sunulacak.
Kamuoyunda 'emeklilikte ikinci maaş fırsatı' olarak sunulmasına karşın yeni proje uzmanlardan büyük tepki toplamakta. Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda düzenlemeye ilişkin "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kıdem tazminatına çökme planıdır" ifadelerini kullanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak düzenlemenin detayları da ortaya çıkmış durumda.
Her ay maaşlardan zorunlu kesinti yapılacak
Halihazırda uygulanmakta olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile birçok açıdan benzerlik taşıyan TES, tüm çalışanlar için zorunlu tutulacak.
Tüm özel sektör çalışanlarının dahil edileceği uygulamada 'Karma TES' ve 'İsteğe bağlı TES' olarak iki farklı kategori sunulacak. Meclis'e sunulması hazırlanan taslak düzenlemede, tüm çalışanların brüt maaşlarından her ay yüzde 3 kesinti yapılması, aynı oranda işverenin de ödeme gerçekleştirmesi planlanıyor.
Söz konusu kesintilere ek olarak, devlet katkısının da eklenmesiyle birlikte çalışanlara emekliliklerinde 'ikinci bir maaş alma' hakkı sağlanması planlanıyor.
Sistemden ödeme alabilmek için en az 10 yıl katılım zorunlu tutulacak.
Uygulanacak sistemde çalışanlar için 55 yaşında emeklilik hakkı sunulacak. Yıl ve yaş şartının sağlanması halinde çalışanlar, arzu ederlerse sistemde biriken paralarını toplu şekilde alabilecek. İstenilmesi halinde ise ödemeler, maaş gibi belirli tutarda aydan aya yatırılacak.
Öte yandan düzenlemeye çalışan kesiminden büyük tepki gösterilmekte. Türkiye'de görülen yüksek enflasyon nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan milyonlar, rızaları dışında maaşlarından kesinti yapılması halinde daha büyük bir geçim sıkıntısı yaşayabileceklerini belirtiyor.