Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile ilgili önemli düzenlemeleri içeriyor. Yönetmelik, sayaç muayenelerinin nasıl yapılacağı, kimler tarafından gerçekleştirileceği, nerede yapılabileceği gibi konularda detaylı usul ve esasları belirleniyor.

Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı açıkladı Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı açıkladı

Bakanlık, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülmesini ve yerine geçerli muayenesi olan sayaçların takılmasını kararlaştırdı. Bu karar, enerji tüketiminde güvenilirliği artırmayı ve mevcut sayaçların standartlara uygunluğunu sağlamayı amaçlıyor.

Yönetmelik kapsamında, sayaç muayeneleri Bakanlık il müdürlükleri veya kullanıcının kurduğu/tercih ettiği servisler tarafından gerçekleştirilecek. Bu hizmetlerden dolayı Bakanlık tarafından herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Muayene sırasında, sayacın tip onayı olmaması veya tip onayını etkileyecek değişikliklerin tespiti durumunda muayene işlemi durdurulacak ve söz konusu sayaca ilişkin olarak gerekli idari süreçler başlatılacak.

Muayene yapılacak sayaç, kullanıcı tarafından çıkarılıp servise getirilmekten sorumlu olacak. Sayaç muayene başvurusu, kullanıcı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılabilecek. İlk muayene, periyodik muayene veya stok muayenesi sonuçlarına göre uygun bulunan sayaçlar, ilgili damga ile işaretlenecek.

Hangi doğalgaz sayaçları değiştirilecek?

1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya son muayenesi bu dönem içinde gerçekleştirilmiş gaz iletim şebekesinde veya iletim şebekesine doğrudan bağlı doğalgaz sayaçları, kullanıcılar tarafından ilgili il müdürlüğüne ertesi yılın şubat ayı sonuna kadar bildirilmeli. Bu bildirimler sonucunda, 2025 yılına kadar sökülerek yerine geçerli muayenesi yapılmış bir sayaç takılması zorunlu.

Bu tarihe kadar bildirimde bulunmayan veya eksik ve hatalı bildirimde bulunan kullanıcılara, sayacın kullanım süresinin sona ermesi nedeniyle idari işlemler uygulanacak. Belirtilen süre içinde liste ile ilgili bildirimde bulunmayan, eksik veya hatalı bildirim yapan kullanıcılar için de idari yaptırımlar devreye alınacak.

Yönetmelikler 1 ocak'ta yürürlüğe girdi

Ayrıca, Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Tamir ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik ile ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini sunacak kişilere verilecek yetki belgesi, iş yeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı ile ilgili usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmeliklerin hükümleri, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girdi.